Finnish Internet Forum

Seuraava foorumi

Finnish Internet Forum järjestetään 8. kerran keskiviikkona 26.4.2017 eduskunnan Pikkuparlamentin auditoriossa (Arkadiankatu 3, Helsinki). Tapahtuma on maksuton, mutta rekisteröityminen vaaditaan.

Ohjelma

8.30–9.00 Rekisteröityminen ja aamukahvi

9.00–9.30 Tulevaisuusvaliokunnan avauspuheenvuoro

9.30–11.00 Internet ja totuuden jälkeinen aika

Olemmeko siirtyneet  totuuden jälkeiseen aikaan? Post-truth oli  Oxfordin sanakirjojen kustantamon valinta vuoden 2016 sanaksi. Aivan uusi se ei ollut, mutta viime vuonna se nousi ilmiöksi, jonka analyysiä nyt pukkaa joka taholta, samalla kun jotkut kieltävät kokonaan sen olemassaolon tai ainakin, että se olisi jotakin uutta.
Maailman sivu on väitelty mikä on totuus,  mutta nyt itse tosiasiat  tuntuvat menettäneen merkityksensä  tunteiden ja elämysten rinnalla julkisessa keskustelussa, on sitten ollut kysymys brittien brexitistä, Yhdysvaltain vaaleista tai kotimaisista kiistoista.

Finnish Internet Forumin paneelissa pohditaan, mitä on tapahtunut: mikä kärjisti totuuden ja valheen ikivanhan vastakkainasettelun  juuri nyt, mikä oli internetin ja sosiaalisen median rooli ja mihin yhteisen faktapohjan mureneminen saattaa johtaa.   Sekä tietysti mitä voidaan tehdä - jos mitään - tosiasioiden palauttamiseksi aikaisempaan arvoonsa myös verkossa.

11.00–11.45 Lounastauko

11.45–13.15 "Anonyymiverkot"; lastensuojelu ja sananvapaus

Anonyymiverkot tarjoavat turvallisen viestintäkanavan lukemattomille verkonkäyttäjille. Erityisen tärkeitä ne ovat mm. sortohallintojen uhkaamille toisinajattelijoille ja sensitiivistä tietoa käsitteleville toimittajille. Esimerkiksi Tor-verkkoa käyttää aktiivisesti noin 2 miljoonaa ihmistä.

Anonyymiverkko tarjoaa suojaa myös rikollisille. Tor-verkossa toimii useita anonyymejä markkinapaikkoja eli kryptomarkkinoita, jotka tarjoavat erilaisia rikollisia tuotteita huumeista aseisiin ja varastetuista henkilötiedoista verkkohyökkäyksiin ja palveluna tarjottaviin haittaohjelmiin. Anonyymiverkoissa on myös lasten hyväksikäyttöön liittyvää sisältöä, josta Pelastakaa Lasten nettivihjeanalyytikot saavat ajoittain ilmoituksia.

Antti Järventaus alustaa anonyymiverkoista ja kryptomarkkinoista, Nina Vaaranen-Valkonen kertoo Pelastakaa Lasten nettivihjetyöstä, erityisesti Tor-verkon näkökulmasta jonka jälkeen paneelikeskustelu.

13.15–14.00 Wolfgang Kleinwächterin puheenvuoro IANA-transitiosta ja internetin hallinnon ajankohtaisista asioista