
Finnish Internet Forum ja EuroDIG Tampereella kesäkuussa 2023
Tämän vuoden Finnish Internet Forum on erilainen kuin tähänastiset vuodesta 2010 lähtien: se järjestetään Euroopan alueellisen foorumin (European Dialogue on Internet Goverenance – EuroDIG) esitapahtumana Tampereella, maanantaina 19. kesäkuuta klo 10 alkaen (aamujunalla ehtii hyvin Helsingistä…) Myöhemmin samana päivänä on EuroDIG:n avajaisistunto, ja sen varsinaiset työpäivät ovat tiistai ja keskiviikko 20.-21.6. Paikka on Tampereen yliopiston keskuskampus, tarkemmin sanottuna ns. vanhan puolen päärakennus ja sen iso auditorio.
EuroDIG ja Finnish Internet Forum ovat ikään kuin oksia samassa puussa, jonka juuret ovat YK:n tietoyhteiskuntahuippukokouksessa (WSIS) vuosina 2003-2005. WSIS nosti ensi kertaa kysymyksen internetin hallinnasta korkealle kansainväliselle poliittiselle tasolle. Kun yritykset pakottaa hajautettu verkko valtioidenväliseen holhoukseen epäonnistuivat, perustettiin Internet Governance Forum (IGF) puitteiksi kaikkien toimijatahojen keskusteluille. Se sai pian vireän jälkikasvun sekä alueellisella että kansallisella tasolla kaikkialla maailmassa, yhteensä toistasataa foorumia, joista EuroDIG perustettiin 2008 ja Finnish Internet Forum 2010. EuroDIG kokoontuu nyt ensi kertaa Suomessa. Se on kaikille avoin, ilmainen ja 100% hybriditapahtuma, eli kaikkiin istuntoihin voi osallistua aktiivisesti etänä. Tästä uudistuksesta pääsee nyt hyötymään myös Finnish Internet Forum, mikä oli yksi syy tapahtumien yhdistämiseen. Se tarjoaa myös mahdollisuuden ristikkäiseen osallistumiseen paikan päällä. Yksi ilmoittautuminen kattaa molemmat, ja se tapahtuu tästä.
Finnish Internet Forumissa keskitytään mm. tekoälyn etiikkaan ja pohditaan vaihtoehtoja mullistusten kohteena olevalle Twitterille. Sanna Marinin hallituksen liikenne-ja viestintäministeri Timo Harakka on haastateltavana kirjastaan ”Datakapitalismi kriisien maailmassa”.
Finnish Internet Forumin ohjelma
Finnish Internet Forum
Tampere University, Kalevantie 4, Main Auditorium
19.6.2023
10:00 Opening remarks
Leena Romppainen,moderator (Aiven Oy/Electronic Frontier Finland – Effi ry)
10:15-11:30 Ethical aspects of artificial intelligence – Research presentation by Otto Sahlgren, Doctoral Researcher and Arto Laitinen,Professor, Social Philosophy, Tampere University
1. Presentation (Otto Sahlgren)
2. Commentary
a) Salla Westerstrand, Project Researcher, Future Ethics, Information Systems Sciences, UTU
b) Marko Latvanen, Chief Specialist, Digital and Population Data Services Agency
3. Q&A (15-20 min)
4. Concluding remarks (Arto Laitinen)
11:30-12:00 Coffee break
12:00-12:30 Meet the author: Timo Harakka, Minister of Transport and Communications of the outgoing government (“Data capitalism in the world of crises”) interviewed by Yrjö Länsipuro
12:30-13:30 Shared Social Media Services as Alternatives to Big Social – even for governmental communications?
1. Fediverse presentation (Jonne Arjoranta, Post-doctoral researcher, Digital Culture, University of Jyväskylä)
https://www.hs.fi/mielipide/art-2000009360227.html
2. Commentary:
- Stefan Lindström, Ambassador – Digitalization and new technologies, Ministry for Foreign Affairs
- TBC
3. Q&A
EuroDIG
EuroDIG:n yleisteema on ”Internet in troubled times – risks, resilience, hope”. Tässä kehikossa tarkastellaan kolmea aihealuetta:
- Paitsi että Venäjän hyökkäys Ukrainaan on pannut tämän maan internet-yhteyksien resilienssin äärimmäiselle koetukselle, se on vienyt koko maailmanverkon geopoliittisen stressitestin äärelle. Nyt kysytään, miten kauan, missä laajuudessa ja minkä kerrosten osalta internet voi pysyä neutraalina maaperänä?
- Internetin fragmentaatio – pirstaloituminen – on ollut kauhukuvana jo pitkään, mutta mitä se eri muodoissaan ja verkon eri kerrosten tasolla tarkoittaa, ja miten sitä voidaan vastustaa?
- Samalla kun valta-asemaan nousseet alustat vaikuttavat yhä enemmän ympäristöönsä, niissä käy sisäinen myllerrys. Teknisen kehityksen laukatessa kysytään, kohdistuuko sääntely eilisen ongelmiin?
Pääaiheiden lisäksi työpajoissa ja flash sessioissa keskustellaan mm. digitaalisten kansalaistaitojen turvaamisesta kaikille, tekoälystä, internetin ympäristövaikutuksista, lasten suojelemisesta verkon vaaroilta, verkko-operaattorien ja sisällöntuottajien etujen yhteensovittamisesta…
Parhaillaan on käynnissä työ EuroDIG:n keynote-puhujien ja muiden VIP-henkilöiden osallistumisen varmistamiseksi. Nyt vaalien jälkeen saattaa kulua hetki aikaa, ennen kuin lista on valmis… Fragmentaation käsittelyyn antaa joka tapauksessa alkutahdit Internet Societyn presidentti Andrew Sullivan. Yleisradion toimitusjohtaja Merja Ylä-Anttila käynnistää keskiviikkoaamuna keskustelun alustoista ja sosiaalisesta mediasta. Vahvistusta odottaa mahdollisuus että koko tilaisuuden avaajaksi saataisiin Kansainvälisen televiestintäliiton (ITU) uusi amerikkalainen pääsihteeri.
EuroDIG:n yhteydessä saattaa myös toteutua Afrikan ja Euroopan parlamentaarikkojen pyöreän pöydän keskustelu yhteistyöstä ICT-alalla. Saksalainen Gesellschaft für internationale Zusammenarbeit tuo Eurooppaan kesäkuussa ryhmän panafrikkalaisen parlamentin jäseniä. Afrikan Unionissa sillä on sama tehtävä kuin Euroopan Parlamentilla EU:ssa, ja parlamentaarikkojen tapaamista valmistellaan nyt Tampereelle, jos aikataulut saadaan sovitetuksi yhteen.
Tilaisuudet isännöi Tampereen yliopisto yhteistyöpartnereinaan mm. UM, LVM, Traficom, Tampereen kaupunki, Yleisradio ja TIVIA:n jäsen Suomen Internet-yhdistys (Internet Society Finland Chapter).