Aika: 26.4.2017 klo 8.30–14.00
Paikka: Pikkuparlamentin auditorio, Arkadiankatu 3, Helsinki.
Ilmoittautuminen: Ilmoittautuminen on päättynyt.

Tapahtuma on maksuton, mutta ilmoittautuminen vaaditaan. Osallistujan tulee varautua todistamaan sisääntulon yhteydessä henkilöllisyytensä.

Seuraa tapahtumaa verkkolähetyksenä https://www.eduskunta.fi/fi/Sivut/live.aspx ja Twitterissä hashtagilla #FIForum.

Ohjelma

8.30–9.00     Rekisteröityminen ja aamukahvi

9.00–9.30     Tilaisuuden avaus ja katsaus vastatietoon, jakamistalouteen ja alustatyöhön sekä radikaaleihin teknologioihin
Tulevaisuusvaliokunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Thomas Blomqvist
Tohtori Mikko Jakonen, Jyväskylän yliopisto
Dosentti Mats Nylund, Arcada
Dosentti Osmo Kuusi, Aalto-yliopisto

9.30–11.00     Internet ja totuuden jälkeinen aika
Olemmeko siirtyneet totuuden jälkeiseen aikaan? Post-truth oli Oxfordin sanakirjojen kustantamon valinta vuoden 2016 sanaksi. Aivan uusi se ei ollut, mutta viime vuonna se nousi ilmiöksi jota analysoidaan nyt joka taholta. Samalla jotkut kieltävät kokonaan sen olemassaolon tai ainakin, että se olisi jotakin uutta. Aina on väitelty mikä on totuus, mutta nyt itse tosiasiat tuntuvat menettäneen merkityksensä tunteiden ja elämysten rinnalla julkisessa keskustelussa, on sitten ollut kysymys brittien brexitistä, Yhdysvaltain vaaleista tai kotimaisista kiistoista.

Paneelissa pohditaan, mitä on tapahtunut: mikä kärjisti totuuden ja valheen ikivanhan vastakkainasettelun juuri nyt, mikä oli internetin ja sosiaalisen median rooli ja mihin yhteisen faktapohjan mureneminen saattaa johtaa. Lisäksi paneelissa pureudutaan siihen, mitä voidaan tehdä – jos mitään – tosiasioiden palauttamiseksi aikaisempaan arvoonsa myös verkossa.

Suomen Internet-yhdistyksen puheenjohtaja Yrjö Länsipuro moderoi paneelikeskustelua. Panelisteina ovat tohtori Katja Valaskivi Tampereen yliopistosta, Faktabaarin perustajiin kuuluva Mikko Salo,Ulkopolitiikka-lehden toimituspäällikkö Joonas Pörsti sekä Salla-Maaria Laaksonen Helsingin Yliopistosta.

11.00–11.45     Lounastauko

11.45-13.15     Reality check: Kuinka anonyymiverkkojen haitat ja hyödyt saadaan tasapainoon?
Anonyymiverkot tarjoavat turvallisen viestintäkanavan lukemattomille verkonkäyttäjille. Erityisen tärkeitä ne ovat mm. sortohallintojen uhkaamille toisinajattelijoille ja sensitiivistä tietoa käsitteleville toimittajille. Esimerkiksi Tor-verkkoa käyttää aktiivisesti lähes kaksi miljoonaa ihmistä.
Tor-verkossa toimii toisaalta useita anonyymejä markkinapaikkoja eli kryptomarkkinoita, jotka tarjoavat erilaisia rikollisia tuotteita huumeista aseisiin ja varastetuista henkilötiedoista verkkohyökkäyksiin ja palveluna tarjottaviin haittaohjelmiin. Anonyymiverkoissa on myös lasten hyväksikäyttöön liittyvää sisältöä, josta Pelastakaa Lasten nettivihjeanalyytikot saavat ajoittain ilmoituksia.

Anonyymiverkkoihin liittyy paljon mytologiaa ja moraalista paniikkia. Tor-verkkoa ei ole mahdollista sulkea, joten on aika pohtia realistisesti, miten sen kanssa eletään niin, että haitat jäävät mahdollisimman pieniksi.

Tor-asiantuntija Juha Nurmi Ahmiasta alustaa anonyymiverkkojen mahdollistamasta yksityisyydensuojasta, Pelastakaa lapset ry:n Lapset ja digitaalinen media -yksikön päällikkö Antti Järventaus kertoo kryptomarkkinoista ja asiantuntija Nina Vaaranen-Valkonen Pelastakaa Lasten nettivihjetyöstä. Esitysten jälkeen Pelastakaa lapset ry:n Antti Järventauksen ja Anniina Lundvallin moderoimassa paneelikeskustelussa etsitään uskottavaa lähestymistapaa siihen, kuinka anonyymiverkkojen haitat ja hyödyt saadaan tasapainoon. Paneelikeskusteluun osallistuvat myös rikoskomisario Sari Sarani Keskusrikospoliisista sekä Tapani Tarvainen, Effi ry:n varapuheenjohtaja

13.15–14.00     Muutokset internetin hallinnassa
Yhdysvallat luopui internetin tunnisteita hallinnoivan IANA:n valvonnasta viime vuonna ja luovutti sen internetin globaalille monitoimijayhteisölle, jonka järjestäytyminen ja sisäänajo tähän rooliin on parhaillaan käynnissä. Muutosta ja internetin hallinnan tulevaisuutta tarkastelee professori Wolfgang Kleinwächter, joka on yksi alan eturivin akateemisista tutkijoista.

Professori Kleinwächterin puheenvuoro on englanniksi.

********

Tilaisuuden puheenjohtajana toimii johtaja Jorma Mellin, SSH Communications Security, Suomen Internet-yhdistyksen varapuheenjohtaja.