Aika: 27.4.2016 klo 8.30−14.00
Paikka: Pikkuparlamentin auditorio, Arkadiankatu 3, Helsinki
Ilmoittautuminen: Ilmoittautuminen on suljettu. Tilaisuus on maksuton, mutta vaatii ilmoittautumisen.
Seuraa tapahtumaa verkkolähetyksenä ja Twitterissä hashtagilla #FIForum.
Ohjelma
8.30 Rekisteröityminen ja aamukahvi
9.00 Tilaisuuden avaus
Tulevaisuusvaliokunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Carl Haglund
9.10 Ministerin puheenvuoro: Esineiden internet ja tietoturva
Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner
9.30 Ministeri Bernerin kyselytunti puheenvuoron aiheista
Moderaattori: Jorma Mellin, Product Owner, SSH Communications Security Oyj
10.00 Verkkoturvallisuus ja yhteisvastuu
Internetin kehitys on alusta lähtien perustunut vapaaehtoiseen yhteistyöhön, jossa yksilöt ja organisaatiot ovat yhdessä rakentaneet maailmanlaajuista verkkoa. Internetin teknologioita ja standardeja kehitetään edelleen samoilla periaatteilla. Kaikilla sidosryhmillä, eli lainsäätäjillä ja -valvojilla, kehittäjillä, laitevalmistajilla, palveluntarjoajilla ja jopa käyttäjillä on oma roolinsa myös verkon turvallisuuden ja luotettavuuden ylläpidossa. Internet on kuin ”yhteismaa”, yhteinen resurssi, josta kaikki hyötyvät. Sillä ei ole mitään omistajaa tai keskitettyä hallintoa, joka voisi tehokkaasti puuttua verkon väärinkäyttöön, vaan se on kaikkien vastuulla. Verkkoon kytkettäviä laitteita voidaan käyttää monenlaiseen vahingolliseen toimintaan, kuten esimerkiksi palvelunestohyökkäyksiin, mikäli niitä ei ole suojattu riittävästi. Laitteet ja ohjelmistot voivat olla huonosti suojattuja, tai niiden suojausominaisuuksia saatetaan käyttää väärin tai jättää kokonaan käyttämättä. Operaattoritasolla ei välttämättä oteta käyttöön verkon väärinkäytön mahdollisuuksia pienentäviä standardeja, koska välittömät uhat kohdistuvat muualle.
Paneelissa keskustellaan verkkoturvallisuudesta ja yhteisvastuusta ottaen huomioon myös kuluttajan aseman: Kuinka vastuuta jaetaan maailmanlaajuisessa monitoimijaympäristössä? Keillä on suurin vastuu? Miten yhteistoimintaan perustuvaa turvallisuutta voitaisiin parantaa? Ovatko olemassa olevat turvastandardit ja -teknologiat riittäviä? Onko kuluttajalla mitään vastuuta siitä, mitä verkkoon kytketyt kulutuselektroniikkalaitteet tekevät?
Moderaattori: Tommi Karttaavi, Manager, Chapter Development – Europe, Internet Society
Panelistit:
Marko Helenius, yliopistotutkija, Tampereen teknillinen yliopisto
Kauto Huopio, johtava asiantuntija, Viestintävirasto
Pasi Hurri, Toimitusjohtaja ja perustaja, BaseN Oy
Riikka Rosendahl, lakimies, Kilpailu- ja kuluttajavirasto
Kimmo Rousku, Valtionhallinnon tieto- ja kyberturvallisuuden johtoryhmän pääsihteeri (VAHTI), valtiovarainministeriö, tietokirjailija
11.30 Lounas
Auditorion aula
12.15 Sananvapaus ja verkkoviha
Vihanpurkaukset verkossa ovat lisääntyneet huolestuttavassa määrin ja ne koettelevat jo sananvapauden rajoja. Hyökkäykset ja uhkaukset rajoittavat kohteittensa sananvapautta; toisaalta rajut yritykset hillitä verkkovihaa saattavat heikentää sananvapautta yleisemminkin.
Viha ei synny verkossa, mutta verkko on helppo ja tehokas väline sen ilmaisemiseen ja lietsomiseen. Vihapuheen volyymin kasvu kaventaa asiallisen keskustelun alaa verkossa ja houkuttelee etsimään teknisiä ratkaisuja, jotka saattavat murentaa niitä internetin periaatteita, joiden varassa se on kehittynyt nykyiseen mittakaavaansa ja merkitykseensä.
Moderaattori: Joonas Mäkinen, hallituksen jäsen, Electronic Frontier Finland ry
Avaussanat: Päivi Kaukoranta, oikeuspäällikkö, ulkoasiainministeriö
Panelistit:
Jussi Kari, viestintäjuristi
Olli-Poika Parviainen, eduskunnan tulevaisuusvaliokunnan jäsen
Reeta Pöyhtäri, tutkija
Seppo Kujanpää, verkkotuottaja, Suomen Punainen Risti
13.45 Ratkaisuehdotuksia verkkovihan hillitsemiseen
Tilaisuuden päättyminen